Το 90% των κεντρικών τραπεζών εμπλέκονται σε CBDC: BIS

0
Το 90% των κεντρικών τραπεζών εμπλέκονται σε CBDC: BIS

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι περισσότερο από το 90% των Κεντρικών Τραπεζών ασχολούνται με το Ψηφιακό Νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).

Τα Ψηφιακά Νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) είναι ειδικά σχεδιασμένες ιδέες κεντρικών ψηφιακών νομισμάτων που βασίζονται σε έννοιες, οι οποίες προέκυψαν μετά την είσοδο σταθερών νομισμάτων, όπως περιπτώσεις χρήσης ιδεών στη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα πρωτοστατεί στον αγώνα των CBDC, με το ψηφιακό γιουάν της.

Πρόσφατα το διεθνές νομισματικό ίδρυμα (BIS) ερευνήθηκαν 81 Κεντρικές Τράπεζες και ρώτησε για τις θέσεις τους σχετικά με τα CBDC και τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν. Περίπου το 90% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι εργάζονται μπροστά σχετικά με τις εργασίες που βασίζονται στο CBDC.

Μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην Κεντρική Τράπεζα είπαν ότι εργάζονται για την ανάπτυξη του CBDC ή ότι κάνουν «συγκεκριμένα πειράματα».

Η BIS δήλωσε:

«Παγκοσμίως, περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεντρικών τραπεζών θεωρούν ότι είναι πιθανό ή ενδέχεται να εκδώσουν CBDC λιανικής είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα. Οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν τα CBDC ικανά να ανακουφίσουν βασικά σημεία πόνου, όπως οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας των τρεχόντων συστημάτων πληρωμών και το μήκος των τρεχουσών αλυσίδων συναλλαγών».

Εκτός από τη μελέτη και την έρευνα σχετικά με την τρέλα των Κεντρικών Τραπεζών για το Ψηφιακό Νόμισμα (CBDC) μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών, η BIS ανέφερε ότι τα stablecoins μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, εάν τα σταθερά νομίσματα υποστηρίζονται από έναν μόνο τύπο νομίσματος fiat. Την ίδια στιγμή, τα ιδρύματα απέρριψαν τα stablecoins που υποστηρίζονταν από εμπορεύματα ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin.

Νωρίτερα, η BIS διεξήγαγε παρόμοια επισκόπηση το 2019 και διαπίστωσε ότι το 80% των Κεντρικών Τραπεζών εργάζονταν για την εισαγωγή του CBDC. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν μόνο 66 Κεντρικές Τράπεζες.

Εκείνη την εποχή, η πλειονότητα των Τραπεζών είπε ότι η δέσμευσή τους στα CBDC ήταν μόνο λόγω της προτεραιότητας να παρέχουν ασφάλεια πληρωμών.

e-CNY της Κίνας

Επί του παρόντος, η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα εργάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προωθήσει την υιοθέτηση του κινεζικού CBDC ή του e-CNY ή του Digital Yuan. Ακόμη και οι υποστηρικτές τραπεζών front-end του ψηφιακού γιουάν δίνουν ένα σημαντικό ποσό airdrop μεταξύ των χρηστών λιανικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κινεζικό CBDC ήταν γεμάτο διαμάχες, από την κυκλοφορία του, λόγω του συγκεντρωτικού του χαρακτήρα. Ωστόσο, η Κίνα είναι στην κορυφή σε αυτόν τον αγώνα, με το CBDC της.

Οι κεντρικές τράπεζες λίγων χωρών είπαν ότι το Digital Yuan μπορεί να μην είναι καλό επειδή οι εργασίες ανάπτυξης για το κινεζικό CBDC ήταν γρήγοροι με λιγότερη προσοχή και επίσης θα υπάρξει έλλειψη αποτελεσματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Η κοινότητα Shiba έκαψε 405 εκατομμύρια μάρκες Shib

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply